H.O.P.E. For The Best

Preston’s H.O.P.E is a fully accessible inter-generational park that goes beyond the traditional playground to ensure a unique opportunity for physical and imaginative exploration for all generations. Located on the property of the Mandel Jewish Community Center in Beachwood, Ohio, the park provides a recreational environment where families of children with all types of disabilities can participate equally with able-bodied peers.

With an overall budget of approximately $2,000,000, The Preston Fund secured private funds and donated goods and services, and opened the park to the public in 2006. The acronym H.O.P.E.–Helping Others Play and Enjoy–is presented at the main entry with a “Tree of Life” sculpture. The inspiration for the park is Preston Fisher, the child of Jackie and Ken Fisher, who had a physically debilitating genetic disorder. His parents established the Preston Fund for Spinal Muscular Atrophy research and Preston’s H.O.P.E. to build Ohio’s first boundless playground. They enlisted the help of the community over a period of seven years to design, build, and fund the park.

At First Glance

The park comprises different themed areas with an entry that features a gathering plaza with a sculpture, a timber arbor, seating and dedication pavers. The main pathway–the “pathway of dreams”–encircles the village in the center of the park. The village has city-themed playhouses with a custom, double-wide, raised walkway running through the center. The walkway starts at ground level and ramps upward, providing access to a second level of playhouses and a view of the other play areas. Also attached to the walkway is play equipment for alternative access routes and additional play features. A pre-school play area, swing area, school-age play area, amphitheater, and a sand- and water-play area surround the village. Each themed area is accentuated by different patterns and colors of rubberized safety surfacing, as well as the coordinated colors of the play equipment. There also is a gaming/picnic pavilion and restroom building located near the entry. Various sound pads and panels are located throughout the park, and serve as sensory items for children with vision or hearing disabilities.

Defining The Goals

The scope of work for landscape architectural firm Cawrse & Associates began early in the project when it was determined the client did not want the look of a traditional playground. The challenge was to utilize traditional pieces of play equipment–in a non-traditional way–and provide access for kids of all abilities, while ensuring that the play equipment met the required safety standards and accessibility guidelines. Cawrse & Associates was responsible for developing the final park master plan, including the playground, walks, raised walkway and surfacing design, then transitioning through construction documents and field coordination. In order to get the widest variety of play-equipment design, the company specified play pieces from GameTime, Miracle, Landscape Structures, Little Tikes and Playworld Systems. The playhouses were built by the Cleveland Home Builders Association. Due to the variety of manufacturers, the company connected the equipment directly to the retaining walls.

Overcoming Obstacles

Page 1 of 2 | Next page

Related posts:

  1. H.O.P.E. For The Best
  2. This Used To Be My Playground
  3. Contest Winners Enjoying Playground
  4. A Musical Solution
  5. A Place By The Same Name
  • Columns
  • Departments